İNSAN VE TOPLUM

SOS104U İNSAN VE TOPLUM – ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM DERS NOTLARI

Naval Ravikant – Almanak: Zenginlik ve Mutluluk Rehberi – Kitap Özeti

Sakin bir zihin, zinde bir beden ve sevgi dolu bir ev. Bunlar satın alınamaz. Kazanılmaları gerekir.

Metaforlar: Hayat, Anlam ve Dil – George Lakoff – Kitap Özeti

Hem düşündüğümüz hem de eylemde bulunduğumuz kavramsal sistemimiz, doğası gereği temelde metaforiktir.

Metaforlar neyi algıladığımızı, dünyada nasıl dolaştığımızı ve diğer insanlarla nasıl ilişki kurduğumuzu yapılandırır.

David Epstein – Range – Çok Yönlü – Kitap Özeti

Dünyada hem odaklanmış kurbağalara hem de vizyon sahibi kuşlara ihtiyacımız var. Çünkü dünya hem geniş hem de derindir.

Yorgunluk Toplumu – Burnout Society – Byung-Chul Han – Kitap Özeti

Tükenmişliğin yorgunluğu, pozitif gücün yorgunluğudur. İnsanı bir şey yapamaz hale getirir. Geç-modern başarı-öznesi görevlerin peşinde koşmaz. Maksimleri itaat, yasa ve yükümlülüğün yerine getirilmesi değil, özgürlük, zevk ve eğilimdir.

Rachel Carson – Silent Spring – Sessiz Bahar – Kitap Özeti

Netflix’te 3 cisim problemi (ya da 3 body problem) dizisini izlerken bu kitaba referansı dinleyince alıp okumak istedim. Araştırınca gördüm…

Sosyal Psikoloji 2 – Ders Notu

BENLİK 16. yüzyıldan önce insanlar bugün kavramlaştırdığımız şekilde bir benlik düşüncesine sahip değillerdi. İnsanlar yaşadıkları toplumun bir parçası olarak toplumsal…

Çalınan Dikkat – Stolen Focus – Johann Hari – Kitap Özeti

Yıllar boyunca, bozulan dikkat gücümü kendi başarısızlıklarıma bağladım. Ama o bozulmamıştı bu kitapta anlatıldığı gibi çalınmıştı.

Toplumsal Değişme Kuramları 5 – Osmanlı ve Türkiye

Batılılaşmak, Avrupalılaşmak, asrileşmek, muasırlaşmak, medenileşmek, sekülerleşmek ve modernleşmek gibi kavramları düşünce hayatımız içinde yaklaşık iki asırdır sıkça duyuyoruz. Aralarındaki farklılıklara…

Toplumsal Değişme Kuramları 4 – Çağdaş Teoriler

Klasik sosyolojiden çağdaş sosyolojiye geçerken değişim çalışmalarında yaşanan en önemli değişim konunun ele alınış biçimindeki farklılaşmadır. Çağdaş sosyoloji toplumsal değişmeyi…

Toplumsal Değişme Kuramları 3 – Max Weber

Max Weber; Marx’ın doğrudan bireysel insan aktörün ele alındığı (mikro düzey) sosyal psikolojik analizleri ihmal ettiğini düşünür. Marx’ın yapısal analizini…

Toplumsal Değişme Kuramları 2 – Karl Marx ve Materyalizm

Marx’ın temel görüşleri diyalektik ve tarihsel materyalizmi dikkate alarak anlaşılabilir. Hegel varlık anlayışında sonlu dünyadaki şeylerin, yani insanlar veya diğer…

Toplumsal Değişme Kuramları 1 – Pozitivist Evrimci Teoriler

Sosyolojinin incelemesinin iki ana unsurundan birisi yapı ise diğeri de değişimdir. Bu iki boyut birbirini beslemektedir. Belirli bir sosyal yapının…

Karmaşıklık Üzerine Notlar – Neil Theise – Kitap Özeti

Evrendeki hiçbir şey yaşamdan daha karmaşık değildir. Karmaşıklık teorisi, karmaşık sistemlerin dünyada nasıl tezahür ettiğinin incelenmesidir.

Gücün 48 Yasası – Robert Greene – Kitap Özeti

Bugünkü düzen eskinin saray mensuplarının (courtier) yaşadığına benzer bir paradokstur. Her şey medeni, terbiyeli, demokratik ve adil görünmelidir. Ancak bu…

Faşizm nasıl işler? – Jason Stanley – Kitap Özeti

Faşist politikacılar, şimdiki zaman vizyonlarını desteklemek için efsanevi bir geçmiş yaratırken ortak tarih anlayışını yıkarak fikirlerini meşrulaştırırlar. İdeallerin dilini çarpıtarak halkın ortak gerçeklik anlayışını yeniden yazarlar. 

McMindfulness – Ronald Purser – Kitap Özeti

Ronald Purser McMindfullness (McFarkındalık) kitabında, Farkındalık (mindfullness) kavramının nasıl yeni kapitalist maneviyat olduğunu ortaya koyuyor.

Ayn Rand – Bencilliğin Erdemi – Kitap Özeti

Bencilliğin Erdemi kitabında Ayn Rand; kişisel çıkar peşinde koşmanın ve kişinin kendi mutluluğunun rasyonel arayışının en yüksek erdem olduğunu ve özgeciliğin (altruism) yıkıcı bir kavram olduğunu savunuyor.

İnsan Hakları 101 – Ders Notu

İnsan hakları, insanın insan olmaktan kaynaklanan haklarıdır. İnsan hakkı gerçekleştirilmiş bir durumdan çok varılmak istenen bir ideali gösterir. Hakkın özü bir şeyi yapabilme yetkisidir. Bu onun aynı zamanda bir zorunluluk değil, bir izin niteliği gösterdiği anlamını da taşır. Her hak, sahibine olumlu ya da olumsuz bir talepte bulunma yetkisi verir.

Belirsizlik (Muğlaklık) Ahlakı Üzerine – Simone de Beauvoir – Kitap Özeti

Hayat karmaşık ve muğlaktır; yani herhangi bir durumda nasıl davranmamız gerektiği her zaman net değildir. Bu karmaşıklığını inkar etmek yerine, varoluşçular onunla doğrudan yüzleşmeyi önerir.

İnsan ve Toplum – Vatandaşlık, Ulus-Devlet ve Küreselleşme

Günümüzde vatandaşlık ulus-devlete siyasal ve yasal üyelik olarak tanımlanabilir. Ulus-devlet kökenini Westfalya Antlaşmasında (1648) bulurken modern vatandaşlık köklerini Fransız devriminde…

İnsan ve Toplum – Sağlık ve Hastalık Kavramları

Sağlık ve Hastalık Sosyolojisi bu kavramların toplumda nasıl üretildiğini, dağıtıldığını ve diğer yapılarla ilişkilerini inceler. İlk olarak McIntyre tarafından kullanılan…

İnsan ve Toplum – Göç Kuramları

Göç; ekonomik, toplumsal veya siyasal nedenlerle insanların yer değiştirme eylemidir. Neo-Klasik teori makro düzeyde ana nedeni ülkeler arası ücret ve…

İnsan ve Toplum – Demografi ve Nüfus

Demografi insan nüfusunu doğum, göç ve ölüm ekseninde inceleyen bir bilimdir. Nüfus yapısını oluşturan etmenler: yaş, cinsiyet, hane yapısı, evlilik,…

İnsan ve Toplum – Çevre Sorunu

Günümüzde küresel çevre sorunları: Asit yağmurları, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kaybı, iklim değişiklikleri, küresel ısınma, sera etkisi, ozon tabakasının…

İnsan ve Toplum – Kentleşme

Toplumbilimsel açıdan kent; bir-örnek olmayan insanların bir arada yerleşme halidir. Uzmanlaşmayı, bireysel ve akılcı davranışları beraberinde getirir. İlk kentler Maden…

İnsan ve Toplum – Medya ve Kitle iletişimi

Medya kısaca kitle iletişim araçlarının bütünüdür. İyi/kötü, doğru/yanlış anlam sistemi (yani gerçeklikler) medya dolayımıyla oluşmuştur ve oluşmaktadır. Ayrıca toplumsal denetim…

İnsan ve Toplum – Toplumsal Grup Kavramına Giriş

Bir topluluğun grup olması için aralarında iletişim, değerler ve normlar gerekir. Gruplar bireylerden ayrı bir varlık seviyesidir. Örneğin Simmel 1900lerde…