SOSYAL BİLİMLERDE TEMEL KAVRAMLAR

SOS103U – SOSYAL BİLİMLERDE TEMEL KAVRAMLAR – ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM DERS NOTLARI

Sosyal Psikoloji

Sosyal psikolojiyi psikolojinin alt dalı olarak gören sosyal psikologların birçoğu ünlü sosyal psikolog Gordon W. Allport’un yaptığı sosyal psikoloji tanımını…

Sosyal Bilimlerde Toplum Kavramı

Toplum çok yönlü bir kavramdır. Kabaca değişik yaklaşımlara değinirsek: Platon toplumu bir organizma olarak görüp, çıkarlarını önceliklendirirken; Aristo insanın doğası…

Sosyal Bilimlerde Medya Kavramı

Yaşamda gerçekliklerin neler olduğu medya dolayımı ile inşa edilmektedir. Medya aynı zamande ekonomik bir sektördür. Zamanla deregüle edilmektedir. İletişim ve…

Sosyal Bilimlerde Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik

Fransız devrimi ile kardeşlik, özgürlük, eşitlik evrenselleşmiş ve eşitlik talebi meşrulaşmıştır. Fakat aramızdaki farklılıklar normal/anormal görüldükçe tabakalaşma ortaya çıkar. İmtiyaz…

Sosyal Bilimlerde Siyaset Kavramı

Siyaset bir süreçtir; toplumsal yaşamı mümkün kılan ortak kurallar ve karar alma mekanizmalarıyla ilgilenir. Pratikte toplumsal çatışmayı kontrol altında tutma,…

Sosyal Bilimlerde Aile ve Toplumsal Cinsiyet

İşlevsel olarak aile biyolojik ve kültürel yeniden üretim yapar. Çatışmacı perspektiften bakıldığında ise aile özel mülkiyet ile mirasın güvence altına…

Sosyal Bilimlerde Din Kavramı

Din kutsalla olan inanç ilişkisidir. Her toplumun kutsalları (tabulaşmış inançları) vardır. Topluluklar kutsalları üzerinden kendini başkalarından ayırır. Bu ortak anlam…

Sosyal Bilimlerde İşin Örgütlenme Biçimleri ve Çalışmanın Geleceği

Tarihsel olarak endüstriyel dönemde işin örgütlenmesinde bilimsel yaklaşımlar başlamıştır. Sırayla bahsedersek: Taylorizm: 1900lerin başında verim artarsa herkes mutlu olur varsayımıyla…

Sosyal Bilimlerde Kültür Kavramı

Kültür doğayı dönüştürme ve simgelerle anlam üretme etkinliğidir, toplumu birleştiren ana unsurdur. İnançlar, değerler, normlar, teknoloji, simgeler, dil gibi bileşenlerden…