SOSYOLOJİYE GİRİŞ

SOS101U SOSYOLOJİYE GİRİŞ – ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM DERS NOTLARI

Kültürlerarası İletişim – Ders Notu

KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM NEDİR? Dünya üzerinde insan topluluklarının oluşması, tek tek insanların birbirleriyle iletişim kurmalarının bir sonucudur. İnsan toplulukları kendi içlerinde…

Sosyolojide Suç Kavramı

Toplumsal davranışta sapma ödüllendirilebilir ya da cezalandırabilir. Suç sapmanın bir alt kümesidir. Suçu anlamada biyolojik yaklaşımlar (genler, hormonlar) yeterli kanıt…

Sosyolojide Hukuk ve Eğitim Kavramları

Din, örf,adet ve hukuk doğada yoktur, bunlar insana özgüdür. Normlar ödül ceza sistemiyle ortaya çıkan, bireyi etkileyen kültürel kurallardır. Toplumsallaşma…

Sosyolojide Din Kavramı

Din kutsalla olan ilişki olarak tanımlanabilir. Din olgusuna temel yaklaşımları özetlersek: Tarihsel materyalizm: dini bir ideoloji olarak görür. Din ruhsuz…

Sosyolojide Aile Kavramı

Aile toplumsal bir kurumdur. Sosyoloji için temel kavramlardan biridir. Bazı yaklaşımlara değinirsek: Le Play: Aile sosyolojisine eğilen ilk sosyologtur. Tek…

Sosyolojide Kültür Kavramı

Kültür tarih içerisinde yaratılan bir anlam ve önem sistemidir. Bireysel ve toplu yaşamı anlama ve düzenlemede kullanılan inançlar ve adetler…

Sosyolojide Siyaset ve İdeoloji Kavramları

Aristo, “insan siyasal bir hayvandır” derken bireylerin yalnız başına hayatta kalmalarının imkansızlığına vurgu yapar. Teknik anlamda Siyaset ülke, devlet, insan…

Toplumsal Değişim Süreci Ekseninde Küreselleşme

Kabaca endüstriyel devrim öncesi toplumsal değişimleri özetlendiğinde Neolitik tarım devrimi (özel mülk, sınıflar, tek eşlilik, savaşlar), 16.yy`da başlayan bilim devrimi…

Sosyolojide Modernizm ve Postmodernizm

Modernizm sekülerleşmeyi, ekonomik ilerlemeyi, yönetimin rasyonelleşmesini/bürokratikleşmesini, olguların değerlerden ayrışmasını içeren; özgürleştirici ve akılcı bir dönem veya yaklaşım olarak tanımlanabilir. Modernizmi…

Sosyolojide Toplumsal Değişim Teorileri

Toplumsal değişim büyük çaplı dönüşümdür ve olgusal olarak ele alınır. Örneğin “gelişme” ekonomik içerikli, “çağdaşlaşma” ise politik içerikli kavramlardır, bunları…

Sosyolojinin Tanımı ve Temel Kavramlar

Bireysel olduğunu düşündüğümüz birçok şey aslında toplumsaldır. Sosyoloji özel olanın içinde genel olanı görmemize yardımcı olur. Mesela birinin işsiz olması…