MODERN SOSYOLOJİ

Modern Sosyoloji Tarihi 7 – Feminist Teori

Bütün feministler ortak olarak kadınların ezilmesini ortadan kaldırma amacını taşısa da bu soruna yönelik felsefi ve politik tercihleri ve geliştirdikleri teoriler birbirinden çok farklıdır, bu nedenle feminizmden değil “feminizmler”den bahsetmek daha doğrudur.

Modern Sosyoloji Tarihi 6 – Frankfurt Okulu

1923’te Almanya’da Frankfurt Üniversitesine bağlı olarak kurulan Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü 1960’larda kısaca “Frankfurt Okulu” olarak anılmaya başlanmıştır.

Modern Sosyoloji Tarihi 5 – Etnometodoloji

Etnometodoloji, Garfinkel tarafından geliştirilen ve fenomenolojik düşüncelerin empirik araştırmalara uygulanmasını içeren bir yaklaşımdır. Etnometodoloji, en basit şekilde insanların toplumsal düzenleri üretmek için kullandıkları yöntemlerin incelenmesidir.

Modern Sosyoloji Tarihi 4 – Fenomenolojik Sosyoloji

Schutz’a göre toplumsal düzen ortak varsayımlara ve yorumlamalara dayanan, üzerinde uzlaşılmış bir gerçekliktir. Fenomenolojik sosyolojiye göre dünyayı görme, algılama, anlamlandırma ve yorumlama biçimimiz büyük ölçüde toplumsal çevremizin etkisine dayanır.

Modern Sosyoloji Tarihi 3 – Sembolik Etkileşimcilik

İşlevselcilik gibi yapısalcı yaklaşımlar toplumu, toplumsal yapılar açısından çözümlemeye çalışmış, bireylerin içinde yaşadıkları toplumun yapısı tarafından şekillendiğini ileri sürmüşlerdir. Sembolik…

Modern Sosyoloji Tarihi 2 – Çatışma Teorisi Ve Sosyolojik İmgelem

Yapısal işlevselcilik özellikle 1950’lerden sonra farklı cephelerden birbiri ile bağlantılı çok sayıda eleştiri almaya başladı. İşlevselciliğin aksine Mills, her zaman…

Modern Sosyoloji Tarihi 1 – İşlevselcilik

İşlevselcilik, en genel hatlarıyla toplumların süreğen, birbirine bağlı, istikrarlı, genellikle tümleşik bütünler oldukları ve her biri toplumun istikrarının sürmesi açısından belirli işlevleri yerine getiren parçalardan oluştuğu varsayımına dayanır. Kökleri, klasik sosyolojide Comte ve Durkheim’ın temsil ettiği pozitivist geleneğe dayanır.