KANT

Saf Aklın Eleştirisi – Kant – Kitap Özeti – 7 – Transandantal Yöntem Öğretisi

Bölüm 1: SAF AKLIN DİSİPLİNİ Transandantal Yöntem Öğretisi, eksiksiz bir saf akıl sisteminin biçimsel koşullarının belirlenmesidir. Akıl olası deneyimin dar…

Saf Aklın Eleştirisi – Kant – Kitap Özeti – 6 – Saf Aklın Diyalektik Çıkarımları

Aklın saf kavramlarının öznel gerçekliği, bu tür fikirlere zorunlu bir kıyas tarafından yönlendirilmiş olmamıza bağlıdır. Bu kıyasın hiçbir ampirik önermesi…

Saf Aklın Eleştirisi – Kant – Kitap Özeti – 5 – Transandantal Diyalektik

Transandantal Yanılsama: Diyalektik genel olarak bir yanılsama mantığıdır. Analitik mantığın bir parçası olan olasılıkla aynı şey değildir. Görünüşteki yanılsama ile…

Saf Aklın Eleştirisi – Kant – Kitap Özeti – 4 – İlkelerin Analitiği

Mantık analitik olarak kavramlar, yargılar ve çıkarımlarla ilgilenir. Bunlar yüksek idrak yetilerinin üzerine inşa edilmiştir: Bunlar anlama (understanding), yargılama (judgement)…

Saf Aklın Eleştirisi – Kant – Kitap Özeti – 3 – Kavramların Analitiği

BÖLÜM I. Anlayışın Tüm Saf Kavramların Keşfine İlişkin İpucu Anlayış kavramları idrak yetisidir ve sezgisel değildir. Tüm sezgiler, duyulara bağlıyken;…

Saf Aklın Eleştirisi – Kant – Kitap Özeti – 2 – Transandantal Estetik ve Mantık

TRANSANDANTAL ESTETIK Bilişimizin nesnelerle doğrudan ilişki kurduğu tek tarzın bir tür sezgi (intuition) olduğu açıktır. Duyarlılık (sensibility) ise nesnelerin temsilleri…

Saf Aklın Eleştirisi – Kant – Kitap Özeti – 1

İnsan aklı, kavrayışının bir alanında, kendi doğası tarafından sunulduğu için reddedemeyeceği, ancak aklın yetisini aştığı için yanıtlayamayacağı soruları değerlendirmeye çağrılır….