GÜNCEL SOSYOLOJİ KURAMLARI

Psikopolitika: Neoliberalizm ve Yeni İktidar Teknikleri – Byung-Chul Han – Kitap Özeti

Başarı-öznesi kendini özgür görse de, gerçekte bir köledir. Kendisini bir efendi olmaksızın isteyerek sömürdüğü ölçüde, mutlak bir köledir. Kendi benliğinin girişimcisi olarak neoliberal öznenin başkalarıyla amaçsız olabilecek ilişkiler kurma kapasitesi yoktur.

Şarkiyatçılık – Edward Said – Kitap Özeti

Şarkiyatçılık en temelde akademik bir şeydir: İster özel ister genel yönleriyle uğraşsın şark hakkında yazan, ders veren veya araştıran kişi Şarkiyatçıdır.

Sosyolojide Yakın Dönem Teoriler 8 – Post-Kolonyal Teori

Post-kolonyal teori bir zamanlar kolonileştirilmiş olmanın sonuçlarını ya da güncel yansımalarını, baskın anlatı, söylem ve ifadeleri eleştirel bir gözle ele alarak ve kolonileştirilmiş ülke insanlarının bakış açılarına ve tarihlerine odaklanarak tartışan, sosyologların ve antropologların sıklıkla referans verdiği ve yöntembilim olarak kullandığı bir sosyal bilim alanıdır.

Sosyolojide Yakın Dönem Teoriler 7 – David Harvey – Postmodernizm

Harvey’in The Condition of Postmodernism (1989) (Postmodernliğin Durumu) başlıklı kitabı postmodernizmi, Marxist bakış açısı çerçevesinde değerlendiren oldukça önemli bir çalışma olarak kabul edilmektedir.

Sosyolojide Yakın Dönem Teoriler 6 – Richard Sennett

Richard Sennett’in düşünce tarihinin başyapıtlarından biri olan Kamusal İnsanın Çöküşü böylesi bir kitaptır: Tarihten sosyolojiye, psikolojiden antropolojiye entelektüel bir şölendir.

Sosyolojide Yakın Dönem Teoriler 5 – Castells – Ağ Toplumu

Castells’e göre, postmodern topluma temel özelliğini veren bilgi teknolojisi, internet ve dünyayı saran bilişim ağlarıdır. Bu gelişme başlangıçta sisteme yönelik bir tehdit olarak algılanmasına rağmen kısa sürede Batı kapitalizminin yeniden yapılanmasını ve canlanmasını sağlayarak dünya ölçeğinde küresel ağların kurulmasına yol açmıştır.

Sosyolojide Yakın Dönem Teoriler 4 – Ulrich Beck – Risk Toplumu

Risk toplumu kavramı ilk olarak Ulrich Beck tarafından ileri sürülmüştür. Beck’e göre risk toplumu; “insanların bilgi ve teknolojileri yanlış ya da kötü amaçlı kullanmalarıyla bütün dünyayı tehlikeye sokmaları sonucunda ortaya çıkan yapıyı” ifade etmektedir.

Sosyolojide Yakın Dönem Teoriler 3 – Giddens

Anthony Giddens, toplumsal yaşamın evrensel yasalarının bulunmadığını, yapının dışsal olarak ve tek faktörlü olarak davranışlarımızı belirlemediğini kabul etmekte ve aynı zamanda Parsonscu bakışın işlevselliğini de reddetmektedir.

Sosyolojide Yakın Dönem Teoriler 2 – Habermas

Habermas moderniteyi henüz gerçekleştirilmemiş potansiyellere sahip “tamamlanmamış bir proje” olarak görür. Bu nedenle postmodern bir dünyadan söz etmek için henüz çok erken olduğunu savunur.

Sosyolojide Yakın Dönem Teoriler 1 – Bourdieu

Bourdieu sosyolojisi; rasyonel eylem kuramına karşı aktörlerin içkin bir pratik mantığa, sezgiye göre hareket ettiklerini savunan, bu bakımdan da toplumsal dünyada beden ile pratiklerin mantığına önem veren bir sosyoloji olarak bilinmektedir.

Güncel Sosyoloji – Wallerstein ve Dünya Sistemi Kuramı

Tarihsel Sosyoloji: Sosyal değişimlere ilişkin analizini tarihsel bir perspektifle ve karşılaştırmalı olarak gerçekleştiren metodolojiye dayalı sosyoloji yaklaşımıdır. Wallerstein’ın üç önemli…

Güncel Sosyoloji – Postmarksizm ve Radikal Demokrasi

Teorinin başlangıç noktası, Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe’un 1985 yılında birlikte kaleme aldıkları Hegemonya ve Sosyalist Strateji: Radikal Demokratik Bir…

Güncel Sosyoloji – Post-Yapısalcılık: Foucault ve Derrida

Post-yapısalcılık gerçekliğin öznel inşasıdır. Temelde rasyonalizm, evrenselcilik ve pozitivizm gibi genel geçer yapıların yerine öznelliği savunulmasını tanımlamaktadırlar. Gerçeklik bağlamsaldır. Evrensel…

Güncel Sosyoloji – Tüketim Toplumu, Simülasyon: Baudrillard

Jean Baudrillard içinde olduğumuz dönemin zararlı bir yönelimde olduğunu, gerçekliği kavramanın mümkün olmadığını, medyanın gerçekliği ve geçmişi yeniden yarattığını vurgular….

Güncel Sosyoloji – Modernlik ve Postmodernlik: Bauman

Bauman’a göre, Holocaust modern akılcı toplumda ve kültürel başarılarının zirvede olduğu bir dönemde gerçekleşmiştir. Bu nedenle de bu trajedi toplumun,…

Güncel Sosyoloji – Postmodern Sosyal Teori

Postmodernizm, bir tarihsel geçmiş duygusunun yitirilmesi, gerçekliğin yerini imajların alması, zincirden boşalmış göstergeler olarak tanımlanabilmektedir. Post-Modernizmin Ortaya Çıkışı Postmodernizmin merkezinde…

Güncel Sosyoloji – Modernlik ve Demokrasi: Alain Touraine

Touraine bu kuramında “toplumun tarihsiciliği (historicity of society) yani hakim mevkide bulunan ve kolektif hayatı idare edenlere karşı hükmedilenin bu…

Güncel Sosyoloji – Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell

Sanayi toplumu kavramı Saint Simon ile sosyoloji disiplini içerisinde tartışmasız kabul görmüştür. Bell, yakınlaşma (convergence) teorisi savunucusudur. Buna göre toplumsal…