FELSEFE 101

Tarih Felsefesi 2 – Ders Notu

AYDINLANMA VE İLERLEME İDEASI: KANT VE HERDER AYDINLANMA FELSEFESİNDE İLERLEME İDEASI 18. yy felsefi anlayışına genel olarak felsefe tarihinde Aydınlanma…

Zihin Felsefesi – Ders Notu

ZİHİN FELSEFESİ NEDİR? Zihin felsefesi, genel bir çerçevede tanımlanacak olursa özellikle bilincin doğası, ne tür şeylerin bilinçli olduğu ya da…

Klasik Mantık – Ders Notu

KLASİK MANTIĞIN TANIMI VE KONULARI Mantık biliminin kurucusu Aristoteles’tir (M.Ö. 384-322), Klasik Mantık’ denince Aristoteles’in kurduğu mantık anlaşılır. Aristoteles, Organon…

Türkiye’de Felsefenin Gelişimi 2 – Ders Notu

VARLIK FELSEFESİ Varlık felsefesi, evrenin nasıl oluştuğu, evrendeki unsurların ortaya çıkış ilkeleri, varlık tabakaları, canlılığın oluşum süreci türünden temel problemlerle…

Tarih Felsefesi 1

TARİH FELSEFESİ NEDİR? Batı dillerinde history, historia biçimlerinde karşımıza çıkan ve Türkçe’de “tarih” olarak karşılaştığımız kavramın kökeni, Eski Yunanca’daki historein…

Çağdaş Felsefe 1 – Pierce, Dewey, Frege, Russell, Wittgenstein

CHARLES SANDERS PEIRCE (1839-1914) Günümüzde niceleme mantığının kurucusu Gottlob Frege olarak kabul edilmektedir. Öte yandan, Frege’nin çalışmalarından bağımsız olarak Peirce’ın…

Dil Felsefesi

Dil felsefesini en basit şekilde “dil üzerine felsefi soruların tartışıldığı bir alan” olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu tanımda sözü geçen “dil”…

Estetik ve Sanat Felsefesi

Estetik kelimesi Yunanca “duyular yoluyla algılama” anlamına gelen aisthanomai kelimesinden gelmektedir. Aisthesis de algı, duyum anlamında kullanılmıştır. Bu kelime özünde…

Anadolu Üniversitesi Felsefe – Ders Notları

Burada Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Felsefe ders notlarımı kısa özetler halinde paylaşıyorum.

Felsefede Mantık`ın Tarihsel Gelişimi – Ders Notu

İnsanlar bir savı kabul ettirmeye çalışırken karşısındakinin duygularına seslenebilir veya kabul ettirmeye çalıştığı savı süslü sözlerle dile getirmeye çalışabilir. Buradaki akıl yürütmelerde birçok hata ortaya çıkabilir. Bu nedenle düşünce tarihinde düzgün akıl yürütmeleri kendisine konu eden bağımsız bir araştırma alanı olarak mantık ortaya çıkmıştır.

Metafizik 101 – Ders Notu

Metafizik, Aristoteles’in dediği gibi, varlığı salt varlık-olma özelliğine dayanarak inceleyen bir uğraşıdır. Bu ise tüm varlıkların ayrıldığı varlık kategorisi veya ontolojik kategori ya da kısaca kategori denilen en üst türlerin ve bunlar arasındaki ilişkilerin incelenmesi demektir. Buna da varlıkbilim anlamına gelen ontoloji denir.

Siyaset Felsefesi 102 – Ders Notu

Çağdaş dünyanın siyaset felsefesinin yeni dikhotomisi, liberalizm ve toplulukçu düşünce biçimleri arasındaki tartışmada belirginleşir.

Etik – Ahlak Felsefesi 101 – Ders Notu

Etik Nedir? ethos sözcüğü her ne kadar bir topluluğun yaşama biçimini ifade etse de etik tekil olarak kişinin yaşam biçimidir….

Epistemoloji 101 – Ders Notu

Bilmek, bilgiyi işleyerek yeni bilgiler ve değişimler yaratmak insanın temel işlevleri arasındadır. Mesela bir hayvanın açlığının farkındalığı bir içgüdüsel farkındalık…

Bilim Felsefesi 101 – Ders Notu

Fizik, kimya, tarih, psikoloji gibi gözlemlenebilen ve/veya deneye dayalı olan bilimleri inceleyen felsefe dalına bilim felsefesi denilmektedir. Bilimin konusu geçmişte,…

Siyaset Felsefesi 101 – Ders Notu

Siyaset felsefesi genel olarak bir toplumun ya da bireylerin öznel istencinin genel istençle birliğine ilişkin olanaklara ilgilenir. Aristoteles Politika adlı…

Modern Felsefe 3 – Kartezyenler, Spinoza ve Leibniz

Kartezyen Düşünürler Arnold Geulincx: Descartesçi (Kartezyen) bir düşünürdür. Ruhtaki duyum / isteme ile bedendeki devinim arasında Tanrıya dayandırılan ilişkiyi (vesilecilik,…

Modern Felsefe 2 – Descartes

Modern felsefenin babası René Descartes’ın (1596-1650) önemli eserleri: Aklın Yönetimi için Kurallar (1629), İlk Felsefe Üzerine Meditasyonlar (1641), Felsefenin İlkeleridir…

Modern Felsefe 1 – Rönesans Dönemi ve Francis Bacon

Rönesans döneminde tanrısal buyruklar yerini insan aklına bırakmaya başladı. Modern Felsefe geniş anlamda Rönesans’tan 20. yüzyılın ortalarına kadarki süreyi, spesifik…

Felsefeye Giriş – Ders Notu

Felsefe Nedir? Felsefede de filozof akıl yürütür ve birtakım argümanlar geliştirir. Bu bir ispattan ziyade, öznel bir gerekçelendirmedir. Bu yüzden…