ORTAÇAĞ FELSEFESİ

Bu dönemde kişiler kendini filozof olarak değil ilahiyatçı olarak görmekteydi. Ortaçağ Felsefesi kabaca Augustinus (354-430) ile başlar ve St. Thomas’lı Iohannes (1589-1644) ile son bulur. Temellerini Plotinos’un kurucusu olduğu Yeni Platonculuktan alır (yunan felsefesi ile “yaratılış” düşüncesinin harmanı). Temel amaç; Hristiyan imanının akılsallaştırılması, akıl ile bağdaştırılması olmuştur.

Ortaçağ İslam Felsefesi 1 – Kindi, Razi, Farabi

Fert ve toplum hayatını ilgilendiren gerek dinî ve ahlaki, gerekse hukuki, sosyal ve siyasi her türden problemin doğrudan Hz. Peygamber tarafından çözüme kavuşturulduğu mutluluk çağındaki inanç ve fikir birliği, onun irtihaliyle birlikte, yerini başta hilâfet meselesi olmak üzere büyük günah, kader ve irade hürriyeti vb. birçok probleme bırakmıştı.

Ortaçağ Felsefesi 8 – Ockham, Cusanus, Suarez

OCKHAM (1287 – 1347) İnsan aklı tanrıyı algılamak bakımından yetersizdir. Çünkü Tanrı maddi bir nesne değildir. Bu anlamda “Tanrı vardır”…

Ortaçağ Felsefesi 7 – Iohannes Duns Scotus

13.yy da Aquinas dışında Latin dünyasında İbni Rüşd`de Aristo çeviri ve yorumlarıyla önemli bir isim olarak kabul ediliyordu. Aristo etkisinin…

Ortaçağ Felsefesi 6 – Bacon, Bonaventura, Magnus

ROGERUS BACON (1219 – 1292) En ünlü eseri Opus Majus`tur. İslam felsefesinden etkilenmiştir. Eleştirel Felsefe: Bilim önce düşüncelerini türettikleri kaynağın…

Ortaçağ Felsefesi 5 – Thomas Aquinas (1225 – 1274)

Thomas Aquinas Hristiyan Öğretisi ile Aristoteles’in görüşlerini bağdaştırma anlamında önemlidir. Aristoteles`e göre evren öncesiz-sonrasız bir yapıydı. Bu görüşte; yoktan (ex…

Ortaçağ Felsefesi 4 – Ioannes Scotus Erigena (MS 815 – 877)

Varlık, kabaca dile getirecek olursak, akıl veya duyular aracılığıyla kavranılan herhangi bir şeydir. Bununla birlikte, Tanrı gibi akılla veya duyularla…

Ortaçağ Felsefesi 3 – Anselmus ve Abelardus

Anselmus (1033 – 1109): Skolastik Felsefe`nin babası olarak anılır. Skolastik düşünce tek bir doğrunun olduğunu, bunun inanışla kavranacağı ve okullarda…

Ortaçağ Felsefesi 2 – Boethius (MS. 480-524)

En önemli eseri Felsefenin Tesellisi Hakkındadır (De Consolatione Philosophiae). Bu eserinde dini soruları sadece felsefe üzerinden cevaplayarak inanç ve akıl…

Ortaçağ Felsefesi 1 – Augustinus (MS. 354-430)

Plotinos’un öğrencisi olan Porphyrios`un temel tezleri Augustinus’un maddeci düşünceden uzaklaştırmıştı. Bunlar özetle: Gerçekliğin maddi olmayan bir en yüksek formu vardır…