SOSYAL POLİTİKA

ÇEK101U SOSYAL POLİTİKA – ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM DERS NOTLARI

İnsan Hakları 101 – Ders Notu

İnsan hakları, insanın insan olmaktan kaynaklanan haklarıdır. İnsan hakkı gerçekleştirilmiş bir durumdan çok varılmak istenen bir ideali gösterir. Hakkın özü bir şeyi yapabilme yetkisidir. Bu onun aynı zamanda bir zorunluluk değil, bir izin niteliği gösterdiği anlamını da taşır. Her hak, sahibine olumlu ya da olumsuz bir talepte bulunma yetkisi verir.

Prekarya – Yeni Tehlikeli Sınıf – Guy Standing – Kitap Özeti

Milyonlarca insan istikrarsız, güvensiz emek ve iş ile yaşıyor, mesleki kimlikten yoksun, vatandaşlık haklarını kaybediyor ve düşük ve dalgalı para…

Sosyal Politika’da Küreselleşme ve Güncel Sorunlar

Küreselleşme global bütünleşmenin, entegrasyonun, bağımlılığın ve dayanışmanın artmasıdır. Ekonomi ve sermaye uluslar üstü olmuş; IMF, Dünya Bankası ve Uluslarası firmalar…

Sosyal Politika’da Sosyal Dışlanma ve Ayrımcılık Kavramları

Sosyal dışlanma belirli birey veya grupların toplumdaki normal eylemlere katılamamalarıdır. Ekonomik büyümenin sonuçlarında faydalanamayan kesimdir (1974 Lenoir). Bunlar engelliler, muhtaç…

Sosyal Politika’da Sosyal Güvenlik ve Sigorta Kavramları

Sosyal güvenlik bütün fertleri tehlikelerin (fizyolojik, afet, ekonomik, insani) zararlarından kurtarma garantisidir. Temelde gençlikten yaşlılığa ve zenginden yoksula bir tasarruflar…

Sosyal Politika’da Gelir Dağılımı ve Yoksulluk ile Mücadele

Gelir dağılımı sosyal ve ekonomik yapının anlaşılmasında ve ülkeler arası karşılaştırılmasında önemlidir. Dağılım fonksiyonel, bölgesel, sektörel, birincil/ikincil gibi boyutlarda ele…

Sosyal Politika’da İstihdam, İşsizlik ve Ücret Kavramları

İstihdam emeğin üretimde kullanılmasıdır. Sosyal politikada istihdam bir amaçken iktisatta bir araçtır. Çalışmak temel bir hak olmanın yanında kişinin topluma…

Sosyal Politika`nın Türkiye`de Tarihsel Gelişimi

Cumhuriyet öncesi dönemde tarıma dayalı ekonomi ortamında aile içi yardımlaşmanın yanında din ve gelenek temelli: imece, zekat, fitre, kurban, kefaret,…

Sosyal Politika`nın Avrupa`da Tarihsel Gelişimi

Tarıma geçişin ardından toplumda kölelik düzeni vardı. Hür insanlar için ağır bedensel güce dayalı çalışmak onur kırıcı görülüyordu. Köle kiralamasından…

Sosyal Politika Nedir?

Sosyal politika devletin kendi insanının refahına, sosyal denge ve adalete yönelik uygulamalarına denir. Sanayi devrimi ile işçi sınıfının standartları sürdürülemez…