Mö5000 den Milada kadar insanlar neler yapmış diye düşününce aklıma gelenler:
- Yapı olarak Piramitler, Yunan heykel ve tapınakları öne çıkmakta (O dönemde dünyanın 7 harikası). Genel olarak bu dönemdeki yapıların inşası dini nedenlere dayanıyor (tapınma, tanrıyı temsil eden yönetici isteği vs). Sanat da özel kullanıma değil kamuya ve yöneticiye sunulmak üzere yapılıyor.
- Literatürde efsaneler ön planda: Gılgamış destanı, Mahabharata, Illyada & Odissea öne çıkıyor. İlk yazılı metinler din, hukuk ve envanter tutumu gibi amaçlar için yazılmış.
- Teknolojik olarak yazı, paranın icadı, matematiğin ve ölçüm sistemlerinin temelleri, Romanın yapıları, Çin de kağıt akılda kalanlar.
- Dini olarak Mısır ile başlayan “Paraoh” tanrının dünyadaki temsilcisi inanışı, ardından mö1350de Aten ile başlayan tektanrıcılık ve bu çizgide Musevilik ile Sami dinlerinin doğuşu takip ediyor. Birçok dini inancın doğuşunda devrimci bir yan var (buna değineceğiz ileride).
- Din ve askeri güç yönetimlerin ana meşruiyet kaynağı. Yunan coğrafyasında demokrasi doğuyor. Çin`de devlet kavramı kurumsallaşıyor.
- Genelde emek kutsal görülüyor. Sınıfsal yapılar farklılık gösterse de ana hatları ile üretenler ve üretmeyip onları yönetenler/sömürenler belirginleşiyor.