Günümüzde küresel çevre sorunları: Asit yağmurları, hava kirliliği, su kirliliği, toprak kaybı, iklim değişiklikleri, küresel ısınma, sera etkisi, ozon tabakasının delinmesi şeklinde özetlenebilir.
Bu sorunların nedenleri farklı şekillerde ele alınabilir. İki ana yaklaşıma değinirsek:
Çevrecilik Yaklaşımı: İnsan doğaya hükmedecek onu kullanacak ama nasıl dikkat eder, şeklinde yaklaşır. Antroposentriktir. Altbaşlıklarına inildiğinde; Yeni malthusculuk (sorunları ekonomik görme), eko-kalkınma (ekosistem ve biyosfer insanları ayrımı), Sürdürülebilir kalkınmadan bahsedilebilir (sürdürülebilirlik burada muğlaktır ve gelişmiş ülkelerin lehinedir).
Radikal ekoloji: İnsan egosunu bırakıp doğaya uymalıdır der. Ekosentriktir. Altbaşlıklarına inildiğinde; Derin ekoloji (sorunların nedeni insandır, romantikler: Thoreau-Emerson-Burrough-Muir, 8 ilke sınıfsızlık, yerelleşme). Sosyal ekoloji: ekolojiyi toplamak için önce insanın insan üzerindeki hakimiyetini kırmak gerekir-Bookchin, Merkezsizleştirme, miktar değil kaliteye önem verme), Ekofeministler: çevre sorunlarını kadın sorunları olarak ele alma.
Türkiye`de çevre sorunları: 72 Stocholm konferansına katılım ile çevre konusu gündeme gelir. 82 anayasasında çevre hükümleri mevcut olmakla birlikte; 83 çevre kanunu ve 91 çevre bakanlığının oluşturulmasıyla yasal zemin oluşur.