Din, örf,adet ve hukuk doğada yoktur, bunlar insana özgüdür. Normlar ödül ceza sistemiyle ortaya çıkan, bireyi etkileyen kültürel kurallardır. Toplumsallaşma sürecinde öğrenilirler. Suç olduğunda hukuk cezasının dışında ayıplama gibi gayri resmi cezalar normlara bağlıdır.
Dar anlamıyla ahlak, davranışları iyi ve kötü olarak tanımlayan kurallar bütünüdür. Ahlakın yaptırımı vicdan iken hukukun devlet gücüyle yaptırımı vardır. Din kurallarının yaptırımı ise doğaüstüdür.
Hukuk sosyolojisi (Anzilotti) yeni bir kavramdır. Üzerinde çalıştığı konular: sosyal sistemlerin haklılaştırılması, yasal düşünce formları, meşrulaştırma ilkeleri, hukuk dilinin evrimi ve hukuktaki zorlama ve özgürlük dengesi olarak özetlenebilir.
Eğitim davranışları değiştirme sürecidir. Sosyalleşme topluma uyum sağlama sürecidir. Buradaki uyum 3 tiptir: genel uyum (geçinen iyi vatandaşlar yaratımı), içten uyum (vatana gönülden bağ), Dıştan uyum (manevi değerleri reddetse de hukuğa bağlılık).
Eğitim sosyolojisi eğitimi sosyalleşme süreci, ekonomik sınıflar, eşitlik, aile, iletişim, teknoloji ve toplumsal değişim bağlamında inceler. İşlevselciler eğitimi toplumu gereksinimlerini karşılamada araç olarak görürken; fenomenolojik sosyoloji eğitimsel bilgiyi politik bir araç olarak görür. Çatışmacı kuram da eğitimi eşitsizlikleri örtmek için bir araç olarak görür.